Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 1/2 sztuki chałki
- 5 dag obranych migdałów
- 5 dag rodzynek
- 5 dag smażonej skórki pomarańczowej
- 10 dag masła
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki kremówki
- 3 sztuki duże jajka
- cukier waniliowy
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 2 łyżki kaszy kukurydzianej
- cynamon
- masło i bułka tarta do formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Chałkę pokrój w dość dużą kostkę i podsmaż na rozgrzanym maśle.
- Mleko i kremówkę podgrzej i odstaw do przestygnięcia. Następnie dodaj jajka ubite z cukrem waniliowym, sezam i szczyptę cynamonu. Wymieszaj.
- Kokilki wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Dno foremek wyłóż chałką, dociśnij, wsyp bakalie. Całość zalej masą jajeczną. Piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C. Gotowe danie podawaj z sosem owocowym.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy