Dzisiaj jest: Wtorek, 21.09.2021 Imieniny: Hipolita i Mateusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Zapiekana chałka


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1/2 sztuki chałki
  • 5 dag  obranych migdałów
  • 5 dag  rodzynek
  • 5 dag  smażonej skórki pomarańczowej
  • 10 dag  masła
  • 2 szklanki  mleka
  • 2 szklanki  kremówki
  • 3 sztuki duże jajka
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka  czarnego sezamu
  • 2 łyżki  kaszy kukurydzianej
  • cynamon
  • masło i bułka tarta do formy

Sposób przyrządzania:

  1. Chałkę pokrój w dość dużą kostkę i podsmaż na rozgrzanym maśle.
  2. Mleko i kremówkę podgrzej i odstaw do przestygnięcia. Następnie dodaj jajka ubite z cukrem waniliowym, sezam i szczyptę cynamonu. Wymieszaj.
  3. Kokilki wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Dno foremek wyłóż chałką, dociśnij, wsyp bakalie. Całość zalej masą jajeczną. Piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C. Gotowe danie podawaj z sosem owocowym.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Domowy


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE