Dzisiaj jest: Czwartek, 26.05.2022 Imieniny: Filipa i Pauliny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Zapiekane pomarańcze


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki pomarańcze
  • 1 sztuka czerwona pomarańcza
  • 3 łyżki  likieru pomarańczowego
  • 2 sztuki jajka
  • 25 dag  tłustego twarogu
  • 9 dag  cukru pudru
  • 1 opakowanie  cukru wanilinowego
  • 2 łyżki  rumu
  • 1 sztuka cytryna
  • odrobina masła do formy
  • 10 dag  orzechów włoskich
  • świeża mięta do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Wszystkie pomarańcze dokładnie obierz. Następnie za pomocą ostrego noża wykrój miąższ (bez białej skórki), po czym włóż do likieru pomarańczowego. Cytrynę zroluj dłonią na stole, przekrój na pół i wyciśnij z każdej połówki sok. Jajka rozbij i oddziel żółtka od białek.
  2. Białka ubij na sztywną pianę. Twaróg, żółtka, cukier puder, cukier wanilinowy, rum oraz sok wyciśnięty z cytryny energicznie utrzyj na gładką masę. Następnie dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką. Formę do tarty dokładnie wysmaruj masłem.
  3. Do natłuszczonej formy wlej krem twarogowy i wyłóż kawałki pomarańczy wyjęte z likieru. Wierzch posyp posiekanymi orzechami włoskimi i piecz 20 minut w temperaturze 200 st. C. Kiedy twaróg stężeje, wyjmij deser z piekarnika, schłodź i udekoruj listkami mięty.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE