Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
- 3/4 szklanki cukier puder
- 170 g masło
- 1 łyżeczka aromat waniliowy do ciast
- 1.5 szklanek mąka
- 1 łyżka woda
- 1 sztuka białko z jajka
- 2 łyżeczki cynamon
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski włóż masło. Dodaj 1/2 szklanki cukru oraz aromat waniliowy i utrzyj wszystko. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj, aż składniki się połączą. Uzyskane ciasto zawiń w folię i włóż na 60 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na prostokąt.
- Białko roztrzep z wodą. Pozostały cukier wymieszaj z cynamonem. Ciasto posmaruj białkiem i oprósz równo cynamonem z cukrem. Zwiń ciasto w roladę i włóż na 30 minut do lodówki. Po tym czasie pokrój roladę ostrym nożem na talarki, ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 15 minut w 175 st. C.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia