Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 12 - 16 osób
Składniki
3 szklanki mąki
2 opakowania cukru wanilinowego
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 sztuk jajek
250 g margaryny
2 opakowania kisielu jabłkowego
6 sztuk jabłek
6 sztuk gruszek
1 szczypta soli
|
|
Sposób przyrządzania:
- Żółtka oddziel od białek i zagnieć z 1 opakowaniem cukru wanilinowego, 1/2 szklanki cukru, mąką, proszkiem do pieczenia i margaryną.
- 1/3 powstałego ciasta włóż do zamrażarki, a resztą wyklej blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Spód ponakłuwaj widelcem.
- Jabłka i gruszki obierz, a po usunięciu gniazd nasiennych pokrój na kawałki. Wrzuć do rondelka, podlej wodą, posyp resztą cukru wanilinowego i duś przez 15 minut. Masę ostudź i wyłóż na ciasto.
- Białka ubij z solą, resztą cukru i kisielami. Powstałą pianę wyłóż na masę owocową, wyrównując wierzch.
- Zamrożone ciasto zetrzyj na tarce i posyp wiórkami szarlotkę. Piecz 50 minut w temperaturze 180 st. C. Wyjmij i ostudź.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku