Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- Biszkopt
3 sztuki jajka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej (bez 1 łyżki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa
1/2 l śmietany 30%
2 sztuki śnieżki
2 sztuki białe czekolady
2 sztuki galaretki cytrynowe
100 g wiórków kokosowych
|
|
Sposób przyrządzania:
- Biszkopt: Białka wbij do miski, ubij na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając dodaj cukier. Wbij żółtka, a na koniec wsyp mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i zmiksuj. Wylej ciasto na blachę i piecz 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Masa: Połącz ubitą śmietanę z ubitą śnieżką. Zetrzyj czekoladę. Galaretki rozpuść w 1,5 szklanki wody. Połącz wszystkie składniki.
- Przełóż biszkopt masą, posyp wiórkami kokosowymi i resztą startej czekolady.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka