Przygotowanie:
Kuchnia:
grecka
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
Sos jogurtowy
250 g jogurtu naturalnego
80 g rozdrobnionego, odpeszczonego ogórka
30 g drobno posiekanej cebuli
1 ząbek czosnku przepuszczonego przez praskę
1 łyżeczka cukru
Nadzienie mięsne
500 g chudej wołowiny zmielonej w maszynce do mielenia
1.5 łyżeczek suszonego oregano
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka cebuli w proszku
1 łyżeczka soli
3/4 łyżeczki pieprzu
Pozostałe składniki nadzienia
4 sztuki chleby pita z kieszonką
300 g posiekanej sałaty najlepiej lodowej
1 sztuka duży pomidor skostkowany
1 sztuka mała cebula posiekana
|
|
Sposób przyrządzania:
- W misce połączyć składniki sosu jogurtowego.
- Sos jogurtowy przykryć i włożyć do lodówki,
- W osobnym naczyniu wymieszać mieloną wołowinę z solą, przyprawami i ziołami,
- Wszystko dobrze wymieszać,
- Uformować 4 prostokąty wołowe,
- Na grillu albo w piekarniku na średnio dużym ogniu podpiec prostokąty wołowe, tak, aby mięso nie było czerwone, podczas grillowania (pieczenia) co najmniej raz obrócić,
- Po wypieczeniu pociąć na "gyrosowe" plasterki,
- Do chleba pita dodać sałatę, pomidor, cebulę i plasterki mięsa wołowego,
- Polać na wierzch sosem jogurtowym