Dzisiaj jest: Poniedziałek, 01.06.2020 Imieniny: Jakuba i Konrada



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Antrykot po bordosku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki antrykoty wołowe
  • 1-2 łyżki  oliwy
  • sól
  • pieprz
    Sos bordoski
  • 6 sztuk szalotek
  • 1/2 sztuki butelki czerwonego wina bordeaux
  • 1/4 kostki  masła
  • 4 sztuki kawałki kości szpikowych (o grubości 2-3-cm)
  • 1 sztuka gałązka tymianku
  • 1 łyżeczka  posiekanej natki
  • sól
  • pieprz
  • gałka

Sposób przyrządzania:

    Zrób sos: ugotuj kości szpikowe. Wyjmij i odłóż szpik, uważając, by nie pozostawić żadnych odłamków kości. Obierz i drobno posiekaj szalotki. W garnku podgrzej bordeaux i wrzuć szalotki, tymianek, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Zwiększ ogień i odparuj 3/4 płynu. W tym czasie przygotuj mięso: antrykoty posmaruj lekko oliwą, oprósz pieprzem i ułóż na gorącym ruszcie. Po 3 minutach posól, przewróć i piecz kolejne 3 minuty. W czasie, gdy mięso kończy się piec, zdejmij z ognia odparowany sos i dodaj kawałeczki masła, cały czas mieszając. Wrzuć posiekany szpik, dosyp natkę, wymieszaj i natychmiast polej zdjęte z rusztu antrykoty. Podawaj najlepiej z winem Bordeaux



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

    Joanna Węglarowicz

    Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


    Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE