Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
4 dag suszonych grzybów
50 dag białej kapusty
50 dag chudego mięsa
20 dag słoniny
2 sztuki kiełbasy
50 dag kiszonej kapusty
1 łyżka smalcu
1 sztuka cebula
1 pęczek cebuli dymki
500 ml bulionu
60 ml czerwonego wina
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka kminku
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Suszone grzyby mocz w letniej wodzie przez co najmniej 30 minut. Następnie odsącz, odciśnij i pokrój na mniejsze kawałki. Chude mięso umyj, osusz i pokrój na 2-centymetrowe kawałki. Słoninę pokrój w małą kostkę, a kiełbasy w grubsze talarki.
- Białą kapustę oczyść i poszatkuj. Kapustę kiszoną opłucz, odciśnij i posiekaj. W garnku rozgrzej smalec. Podsmaż na nim pokrojoną słoninę. Następnie dodaj mięso oraz kiełbasy i podsmaż ze wszystkich stron na złotobrązowy kolor. Cebulę obierz i posiekaj z umytą dymką.
- Do podsmażonego mięsa dodaj cebulę, zrumień. Następnie dodaj grzyby oraz kiszoną i białą kapustę. Całość zalej bulionem i dopraw kminkiem i cukrem. Wymieszaj, po czym dolej czerwone wino. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Przygotowany bigos dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dodaj posiekaną dymkę, wymieszaj. Podawaj z pieczywem.
Źródło przepisu: Smacznego!