Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 12 osób
Składniki
2.5 kg ziemniaków
25 dag boczku wędzonego
2 sztuki cebule
4 sztuki jajka
olej
sól
pieprz
1/2 kg mrożonych kurek
śmietana
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce. Boczek i jedną cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, aż cebula się zrumieni.
- Ziemniaki wymieszaj z boczkiem i cebulą. Dodaj szklankę oleju i wbij jajka. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Blachę wysmaruj olejem i wlej do niej masę ziemniaczaną. Piecz 90 minut w temperaturze 200 st. C.
- Kurki gotuj przez 15 minut. Pozostałą cebulę pokrój i podsmaż na oleju. Dodaj odcedzone kurki, smaż 5-10 minut. Dodaj śmietanę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Babkę pokrój na 5-cm plastry. Podawaj z sosem kurkowym.
Źródło przepisu: przyślij przepis!