Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 osób
Składniki
- 3 sztuki średnie bakłażany (ok. 750 g, pokrojone w połówki)
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 sztuka cebula
- 1 sztuka dokładnie posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 500 g mielonej wołowiny
- 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 1 szklanka krojonych pomidorów z puszki
- 2 sztuki dojrzałe pomidory grubo pokrojone
- 1 łyżka dobrze posiekanej natki pietruszki
- 1 szklanka sosu beszamelowego
- 2 łyżki startego sera parmezan
- sól
- świeżo zmielony pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Na bakłażanach na całej długości zrób nacięcie i mocz w osolonej wodzie przez pół godziny, aby pozbyć się goryczki. Następnie osusz na ręczniku papierowym. Podgrzej 4 łyżki oliwy z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Smaż bakłażany przez 10-15 minut lub do momentu, kiedy będą miękkie. Dokładnie osusz na ręczniku papierowym. Łyżką usuń miąższ. Pokrój ten miąższ i odstaw.
- Smaż cebulę w pozostałej oliwie w dużej patelni na średnim ogniu przez 8-10 minut lub do moment, kiedy będzie lekko brązowa. Dodaj czosnek, cynamon i wołowinę i smaż na dużym ogniu, aż wołowina zbrązowieje. Wlej wino i gotuj, aż wyparuje.
- Dodaj pomidory i natkę pietruszki. Doprowadź do wrzenia i posyp solą i pieprzem. Przykryj i gotuj na małym ogniu prze 40 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wymieszaj mięso i miąższ z bakłażanów w dużej misce. Łyżką nałóż masę do pustych bakłażanów. Wyłóż bakłażany do dużego naczynia żaroodpornego. Na wierzch połóż pomidory pokrojone w kostkę i sos beszamelowy. Posyp serem. Piecz przez 15-20 minut lub do momentu, kiedy ser będzie złoto brązowy. Podawaj gorące.