Przygotowanie:
Kuchnia:
chińska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 2 szklanki ryżu basmati
- 2 sztuki piersi z kurczaka
- 1 sztuka por
- 1 sztuka czerwona papryka
- 1 sztuka cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szczypta imbiru
- 1 szklanka wywaru warzywnego
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Piersi z kurczaka umyć i pociąć w paski. Por oczyścić oraz pokroić w cienkie krążki. Paprykę umyć i po usunięciu gniazda nasiennego pociąć w paski. Cebulę obrać, po czym przecisnąć przez praskę. Ryż ugotować.
- W woku lub na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić kurczaka, podsmażyć na rumian, wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce.
- Do tłuszczu w naczyniu dolać jeszcze 2 łyżki oleju. Czosnek i cebulę zeszklić. Dodać paprykę. Po chwili wrzucić por i imbir. Smażyć ok. 2 minuty. Po tym czasie dołożyć mięso, wywar warzywny i sos sojowy. Doprawić solą oraz pieprzem. Potrawę zagęścić mąkę ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą. Połączyć z oddzielnie ugotowanym ryżem basmati.