Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Basmati z warzywami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

chińska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2 szklanki  ryżu basmati
  • 2 sztuki piersi z kurczaka
  • 1 sztuka por
  • 1 sztuka czerwona papryka
  • 1 sztuka cebula
  • 2 ząbki  czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka  sosu sojowego
  • 1 łyżka  mąki ziemniaczanej
  • 1 szczypta  imbiru
  • 1 szklanka  wywaru warzywnego
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Piersi z kurczaka umyć i pociąć w paski. Por oczyścić oraz pokroić w cienkie krążki. Paprykę umyć i po usunięciu gniazda nasiennego pociąć w paski. Cebulę obrać, po czym przecisnąć przez praskę. Ryż ugotować.
  2. W woku lub na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić kurczaka, podsmażyć na rumian, wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce.
  3. Do tłuszczu w naczyniu dolać jeszcze 2 łyżki oleju. Czosnek i cebulę zeszklić. Dodać paprykę. Po chwili wrzucić por i imbir. Smażyć ok. 2 minuty. Po tym czasie dołożyć mięso, wywar warzywny i sos sojowy. Doprawić solą oraz pieprzem. Potrawę zagęścić mąkę ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą. Połączyć z oddzielnie ugotowanym ryżem basmati.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 40

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE