Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
40 dag białej kapusty
40 dag mięsa wieprzowego
20 dag wędzonego boczku
1 sztuka kiełbasa zwyczajna
3 łyżki smalcu
1-2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
100 ml czerwonego wina
40 dag kiszonej kapusty
2 sztuki liście laurowe
10 dag suszonych śliwek
1 łyżeczka suszonego majeranku
2 sztuki cebule
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Białą kapustę oczyść, poszatkuj i wrzuć do wrzącej, osolonej wody. Ugotuj na półmiękko. Następnie ją odcedź i odstaw do ocieknięcia.
- Wieprzowinę oczyść i wraz z boczkiem pokrój w kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki. Cebule obierz i posiekaj.
- W garnku rozgrzej smalec i podsmaż na nim cebulę. Następnie dodaj boczek i wieprzowinę. Po 5 minutach mięso oprósz mieloną papryką i podlej winem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i duś do momentu, aż wieprzowina będzie półmiękka. W razie potrzeby mięso podlej jeszcze wodą i bulionem.
- Do garnka dodaj kiszoną kapustę i liście laurowe. Duś 20 minut, a następnie dodaj białą kapustę, kiełbasę i śliwki. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj jeszcze 40 minut. Podawaj z chlebem.
Źródło przepisu: Smacznego!