Dzisiaj jest: Niedziela, 31.05.2020 Imieniny: Anieli i Petroneli



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Bigos z białej kapusty


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 40 dag  białej kapusty
  • 40 dag  mięsa wieprzowego
  • 20 dag  wędzonego boczku
  • 1 sztuka kiełbasa zwyczajna
  • 3 łyżki  smalcu
  • 1-2 łyżeczki  słodkiej mielonej papryki
  • 100 ml  czerwonego wina
  • 40 dag  kiszonej kapusty
  • 2 sztuki liście laurowe
  • 10 dag  suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka  suszonego majeranku
  • 2 sztuki cebule
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Białą kapustę oczyść, poszatkuj i wrzuć do wrzącej, osolonej wody. Ugotuj na półmiękko. Następnie ją odcedź i odstaw do ocieknięcia.
  2. Wieprzowinę oczyść i wraz z boczkiem pokrój w kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki. Cebule obierz i posiekaj.
  3. W garnku rozgrzej smalec i podsmaż na nim cebulę. Następnie dodaj boczek i wieprzowinę. Po 5 minutach mięso oprósz mieloną papryką i podlej winem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i duś do momentu, aż wieprzowina będzie półmiękka. W razie potrzeby mięso podlej jeszcze wodą i bulionem.
  4. Do garnka dodaj kiszoną kapustę i liście laurowe. Duś 20 minut, a następnie dodaj białą kapustę, kiełbasę i śliwki. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj jeszcze 40 minut. Podawaj z chlebem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE