Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
100 g wędzonego boczku
270 g wędzonych frankfurterek
800 g kapusty kiszonej
550 g ziemniaków
1 sztuka cebula
2 łyżki oleju
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Boczek pokrój w kostkę, frankfurterki w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Następnie wrzuć boczek i frankfurterki. Smaż przez 10 minut.
- Do mięsa dodaj kapustę i 1/2 szklanki wody. Duś 1,5 godz., od czasu do czasu dolewając wodę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Ziemniaki umyj, pokrój na ósemki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim pokrojone ziemniaki. Skrop je olejem i posyp solą.
- Piecz 40 minut w temperaturze 190 st. C.
Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia