Przygotowanie:
Kuchnia:
tajska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
- 2 kg kurczaka
- 1 l jogurtu
- 1 sztuka cebula
- 1 łyżka startego imbiru
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki zmielonych ziaren kolendry
- po łyżeczce kurkumy, pieprzu i kardamonu
- 80 sztuk dkg ryżu
- Do ryżu
- olej
- 2 sztuki cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 szczypta szafranu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 12 sztuk goździków
- 2 sztuki małe laski cynamonu
- torebka migdałów
- 1 szklanka rodzynek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka dzielimy na małe porcje. W misce mieszamy jogurt z połową cebuli, 3 zmiażdżonymi ząbkami czosnku, kolendrą, imbirem, cynamonem, kurkumą i pieprzem, dodajemy kurczaka i trzymamy 3 godziny w lodówce.
- Rozgrzewamy 3 łyżki oleju, dodajemy pozostałą cebulę, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, goździki, kardamon, cynamon. Obsmażamy kurczaka ze wszystkich stron, zalewamy zaprawą jogurtową, dusimy pod przykrywką do miękkości. Solimy do smaku.
- Ryż płuczemy, rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy cebulę, dodajemy cebulę, posiekany czosnek, goździki, cynamon, kardamon i smażymy, aż cebula się zeszkli. Wsypujemy ryż i prażymy ok 10 min. Szafran rozpuszczamy w łyżce gorącej wody, dodajemy do ryżu. Ryż zalewamy osolonym wrzątkiem tak, aby woda zakryła go na 3 cm. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem.
- Rodzynki i migdały zalewamy wrzątkiem,po 15 min odcedzamy. Migdały obieramy i przekrawamy na pół. Na odrobinie oleju, mieszając, smażymy rodzynki i migdały do zezłocenia. W dużym garnku układamy warstwami ryż i mięso, przesypując bakaliami.Na końcu wlewamy sosem z duszenia i dusimy pod przykryciem 10 min.
Źródło przepisu: książka przepisy czytelników