Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 200 g piersi z kurczaka
- 200 g jogurtu greckiego
- 1/3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 sztuka jajko
- olej
- sól
- pieprz
- 1 pęczek bazylii
- przyprawa do gyrosa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Brokuł starannie umyj, podziel na różyczki i ugotuj na półtwardo w lekko osolonej wodzie (około 5 minut). Odcedź i ostudź.
- Mąkę wymieszaj z jajkiem i mlekiem, aż do uzyskania jednolitej masy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. W tak przygotowanym cieście zanurzaj różyczki brokuła, następnie układaj je na rozgrzanym oleju. Smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
- Kurczaka umyj, osusz i pokrój w 2-centymetrowe paski. Następnie obtocz mięso w przyprawie do gyrosa i smaż na rozgrzanym oleju pod przykryciem, aż mięso zmięknie i się zrumieni.
- Bazylię umyj, drobno posiekaj. Dodaj do jogurtu, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
- Brokuły podawaj z kurczakiem i sosem jogurtowo-bazyliowym.
Źródło przepisu: przyślij przepis!