Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 6 osób
Składniki
80 dag ziemniaków
25 dag brukselki
25 dag marchewki
20 dag kiełbasy
2 sztuki małe ząbki czosnku
2/3 szklanki mleka
2 sztuki jajka
1 szklanka śmietany
10 dag sera żółtego
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
1 łyżka margaryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki i marchew obierz, umyj, pokrój w plasterki i ugotuj osobno na półtwardo. Brukselkę włóż do wrzątku i gotuj 5 minut. Odsącz.
- Kiełbasę pokrój w plasterki. Naczynie żaroodporne wysmaruj margaryną. Warzywa i kiełbasę układaj warstwami w naczyniu.
- Warstwy posypuj solą i pieprzem.
- Czosnek posiekaj. Jajka wymieszaj z mlekiem, śmietaną, czosnkiem i startym serem. Dopraw gałką muszkatołową. Tak powstałym sosem zalej zapiekankę. Piecz 25 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: przyślij przepis!