Dzisiaj jest: Wtorek, 24.05.2022 Imieniny: Joanny i Zuzanny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Brukselka po sądecku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 6 osób


Składniki

  • 80 dag  ziemniaków
  • 25 dag  brukselki
  • 25 dag  marchewki
  • 20 dag  kiełbasy
  • 2 sztuki małe ząbki czosnku
  • 2/3 szklanki  mleka
  • 2 sztuki jajka
  • 1 szklanka  śmietany
  • 10 dag  sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka  margaryny

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki i marchew obierz, umyj, pokrój w plasterki i ugotuj osobno na półtwardo. Brukselkę włóż do wrzątku i gotuj 5 minut. Odsącz.
  2. Kiełbasę pokrój w plasterki. Naczynie żaroodporne wysmaruj margaryną. Warzywa i kiełbasę układaj warstwami w naczyniu.
  3. Warstwy posypuj solą i pieprzem.
  4. Czosnek posiekaj. Jajka wymieszaj z mlekiem, śmietaną, czosnkiem i startym serem. Dopraw gałką muszkatołową. Tak powstałym sosem zalej zapiekankę. Piecz 25 minut w 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: przyślij przepis!


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE