Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 6 osób
Składniki
- 80 dag ziemniaków
- 25 dag brukselki
- 25 dag marchewki
- 20 dag kiełbasy
- 2 sztuki małe ząbki czosnku
- 2/3 szklanki mleka
- 2 sztuki jajka
- 1 szklanka śmietany
- 10 dag sera żółtego
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżka margaryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki i marchew obierz, umyj, pokrój w plasterki i ugotuj osobno na półtwardo. Brukselkę włóż do wrzątku i gotuj 5 minut. Odsącz.
- Kiełbasę pokrój w plasterki. Naczynie żaroodporne wysmaruj margaryną. Warzywa i kiełbasę układaj warstwami w naczyniu.
- Warstwy posypuj solą i pieprzem.
- Czosnek posiekaj. Jajka wymieszaj z mlekiem, śmietaną, czosnkiem i startym serem. Dopraw gałką muszkatołową. Tak powstałym sosem zalej zapiekankę. Piecz 25 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: przyślij przepis!