Przygotowanie:
Kuchnia:
meksykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
4 sztuki gotowane tortille
250 g mięsa wieprzowo - wołowego
1 sztuka żółta papryka
1 sztuka czerwona papryka
1 sztuka cebula
2 ząbki czosnku
1 sztuka puszka pomidorów
2 sztuki puszki czerwonej fasoli Red Kidney
50 g startego żółtego sera
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka ostrej papryki
50 ml oliwy z oliwek
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Paprykę pokrój w paski. Fasolę odsącz z zalewy, a puszkę pomidorów otwórz i przełóż jej zawartość do miseczki.
- Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż mięso do lekkiego zrumienienia. Dodaj cebulę z czosnkiem i smaż ok. 5 minut. Dodaj paski papryki, przyprawy, smaż 5 minut po czym dodaj pomidory razem z zalewą i duś całość ok. 10 minut. Dodaj fasolę, całość dopraw i doprowadź do wrzenia.
- Na każdą tortillę nałóż porcję farszu, posyp żółtym serem, podwiń jeden brzeg do środka i zawiń je w rulony. Tak przygotowane tortille zapiekaj 5-7 minut w nagrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku. Podawaj je z sosem albo dipem meksykańskim.