Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
1 sztuka duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
250 g mielonej wołowiny
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonej szałwii
sól
pieprz
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 sztuka mała puszka obranych pomidorów (400 g)
150 g parmezanu świeżo startego
3 łyżki kwaśnej śmietany
250 g cannelloni (bez podgotowania, suchego)
50 g masła
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę oraz czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać mięso i zesmażyć je na krupki. Zdjąć patelnię z ognia, doprawić mięso solą, pieprzem ,suszonymi ziołami oraz koncentratem i ostudzić je.
- Pomidory razem z zalewą włożyć do garnka, pokroić na mniejsze kawałki, podgrzać i dusić bez pokrywki ok. 5 minut. Doprawić solą i pieprze.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Żaroodporną formę wysmarować masłem. Do mięsa domieszać 75 g parmezanu i kwaśną śmietanę. Napełnić cannelloni farszem najlepiej przy użyciu "szprycy" do dekorowania tortów i ciast, ułożyć je w formie i polać sosem pomidorowym. Posypać sosem pomidorowym. Posypać resztą parmezanu i wiórkami masła. Piec ok. 45 minut.