Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
12-14 sztuk dużych cebul
25 dag mielonego mięsa
1 szklanka ryżu ugotowanego na sypko
3-4 łyżki oleju
2 łyżki pasty pomidorowej
pół szklanki śmietany
1 kostka rosołowa
sól
pieprz
mielona papryka
natka pietruszki do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do mięsa dodać zimny ryż i przyprawy, wymieszać. Cebulę obrać z łusek, zostawiając ogonki, wstawić do garnka, zalać wrzącą wodą, posolić, chwilę gotować. Wyjąć z garnka, ułożyć na talerzu, ściąć nożem tyle czubka, by zmieściła się łyżeczka. Delikatnie wydrążyć nią środki cebul (wyjęty miąższ można zużyć do przyrządzenia np. zupy cebulowej).
- Farszem napełnić wydrążone cebule, ustawić je ciasno na niskim, szerokim garnku. Dodać olej, kostkę rosołową, szklankę wody. Dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż cebule będą miękkie. Podczas duszenia uzupełnić wodę. Na końcu dodać pastę pomidorową, śmietanę. Cebule wyjmować ostrożnie łyżką, ułożyć na talerzu, posypać natką.
Źródło przepisu: gazeta przyślij przepis