Dzisiaj jest: Poniedziałek, 12.04.2021 Imieniny: Juliusza i Wiktora



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Cebula faszerowana


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 12-14 sztuk dużych cebul
  • 25 dag  mielonego mięsa
  • 1 szklanka  ryżu ugotowanego na sypko
  • 3-4 łyżki  oleju
  • 2 łyżki  pasty pomidorowej
  • pół szklanki śmietany
  • 1 kostka  rosołowa
  • sól
  • pieprz
  • mielona papryka
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Do mięsa dodać zimny ryż i przyprawy, wymieszać. Cebulę obrać z łusek, zostawiając ogonki, wstawić do garnka, zalać wrzącą wodą, posolić, chwilę gotować. Wyjąć z garnka, ułożyć na talerzu, ściąć nożem tyle czubka, by zmieściła się łyżeczka. Delikatnie wydrążyć nią środki cebul (wyjęty miąższ można zużyć do przyrządzenia np. zupy cebulowej).
  2. Farszem napełnić wydrążone cebule, ustawić je ciasno na niskim, szerokim garnku. Dodać olej, kostkę rosołową, szklankę wody. Dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż cebule będą miękkie. Podczas duszenia uzupełnić wodę. Na końcu dodać pastę pomidorową, śmietanę. Cebule wyjmować ostrożnie łyżką, ułożyć na talerzu, posypać natką.
Smacznego !


Źródło przepisu: gazeta przyślij przepis


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 131


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE