Dzisiaj jest: Poniedziałek, 14.10.2024 Imieniny: Bernarda i Fortunaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Chinkali - pierożki z jagnięciną


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 500 g  mąki,
  • 200 ml  zimnej wody,
  • 1 sztuka jajko,
  • płaska łyżeczka soli,
  • 500 g  mięsa mielonego lub jagnięciny,
  • 2 sztuki duże cebule,
  • 2 ząbki  czosnku,
  • 1/2 sztuki pęczka świeżej kolendry,
  • sól i pieprz.

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę wsypać do miski i dodać sól. Zrobić wgłębienie i wbić jajko. Połączyć wszystko ze sobą i powoli dodawać zimną wodę, żeby wyrobić gładkie i twarde ciasto. Rozwałkować je cienko i wykrawać krążki o średnicy 10 cm.
  2. Mięso połączyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Dodać kolendrę. Przyprawić solą i pieprzem i wymieszać.
  3. Na środek krążka z ciasta położyć farsz i zwijać ciasto tak, aby wyszła sakiewka. Końcówka musi być bardzo mocno zaklejona, aby w czasie gotowania się nie rozpadła.
  4. Na wrzącą i osoloną wodę włożyć chinkali i delikatnie mieszać, żeby nie uszkodzić ciasta.
  5. Kiedy pierożki wypłyną, gotować je jeszcze co najmniej 8 minut.
  6. Po wyjęciu chinkali na talerz posypać pieprzem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 24


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE