Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 500 g mąki,
- 200 ml zimnej wody,
- 1 sztuka jajko,
- płaska łyżeczka soli,
- 500 g mięsa mielonego lub jagnięciny,
- 2 sztuki duże cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 sztuki pęczka świeżej kolendry,
- sól i pieprz.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę wsypać do miski i dodać sól. Zrobić wgłębienie i wbić jajko. Połączyć wszystko ze sobą i powoli dodawać zimną wodę, żeby wyrobić gładkie i twarde ciasto. Rozwałkować je cienko i wykrawać krążki o średnicy 10 cm.
- Mięso połączyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Dodać kolendrę. Przyprawić solą i pieprzem i wymieszać.
- Na środek krążka z ciasta położyć farsz i zwijać ciasto tak, aby wyszła sakiewka. Końcówka musi być bardzo mocno zaklejona, aby w czasie gotowania się nie rozpadła.
- Na wrzącą i osoloną wodę włożyć chinkali i delikatnie mieszać, żeby nie uszkodzić ciasta.
- Kiedy pierożki wypłyną, gotować je jeszcze co najmniej 8 minut.
- Po wyjęciu chinkali na talerz posypać pieprzem.