Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
1 sztuka podwójny filet z kurczaka
1 sztuka jajko
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżeczka ostrej musztardy
2 szklanki płatków kukurydzianych
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filet z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć na ręczniku papierowym i usunąć nadmiar tłuszczu oraz białe błonki. Męso pokroić na niewielkie podłużne kawałki.
- Płatki kukurydziane przesypać do szczelnego woreczka, po czym dobrze go zawiązać. Płatki drobno pokruszyć wałkiem do ciasta. Można je również rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków.
- Jajko rozbeblać w miseczce, po czym dodać 1 łyżkę płynnego miodu i 1 łyżeczkę musztardy. Całość starannie połączyć tak, aby nie powstały grudki. W drugim naczyniu wymieszać pokruszone płatki kukurydziane z pieprzem. Mięso najpierw obtoczyć w jajku, a następnie w płatkach.
- Tak przygotowane kawałki kurczaka wyłożyć na wyścielonej papierem do pieczenia blasze. Mięso wstawić do piekarnika rogrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 20 minut.