Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
- 8 sztuk skrzydełek z kurczaka
- sól
- sos sojowy
- olej
- 2 sztuki jajka
- 10 dag wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki mąki
- 15 dag sera żółtego
- Marynata
- 5 łyżek słodkiego sosu chili
- 2 łyżki mleka kokosowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Skrzydełka umyj, osusz i odetnij lotki. Pozostałe części rozetnij w łączeniach na dwa kawałki. Mięso zsuń nożem z kości do stawu, odwróć tak, aby skórka została wewnątrz mięsa. Oprósz solą, i skrop sosem sojowym. Wstaw na 20 minut do lodówki.
- Marynata: Sos chili dokładnie wymieszaj z mlekiem kokosowym. Włóż do niego skrzydełka, marynuj przez 6 godzin.
- Ser zmiksuj w blenderze i wymieszaj z wiórkami kokosowymi. Jajka rozkłóć w misce. Skrzydełka obtaczaj w mące, formując z mięsa na końcu kostki kulkę. Następnie panieruj w jajkach i wiórkach kokosowych z serem.
- Smaż w rozgrzanym głębokim oleju. Odsącz na ręczniku papierowym.
Źródło przepisu: przyślij przepis!