Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki sznycle (po 15 dag)
- 2 plastry wędzonej ogonówki
- 1 sztuka cebula
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka masła
- 1 sztuka marchew
- 1/4 sztuki selera
- parę listków szałwii
- 1/2 szklanki białego wina
- 1/2 szklanki rosołu (z kostki)
- sól i pieprz
- Farsz
- 10 dag pieczarków
- 1 sztuka cebula
- 15 dag białej kiełbasy
- trochę tymianku
- masło do smażenia
- 1 sztuka łyzka siekanej natki pietruszki
- 1 łyżka tartej bułki
- 1 sztuka żółtko
- 1 łyżeczka masła do sosu
- sól i pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sznycle cielęce umyć, osuszyć, lekko zbić, oprószyć solą i pieprzem.
- Przygotować nadzienie.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki osuszyć, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę i pieczarki zrumienić na maśle, wymieszać z nadzieniem z białej kiełbasy, dodać posiekaną pietruszkę. Wszystkie składniki przepuścić przez maszynkę lub zmielić w malakserze. Dodać żółtko, tymianek, tartą bułkę, doprawić solą i pieprzem.
- Na każdym sznyclu ułożyc połowę plasterka ogonówki i rozsmarować nadzienie.
- Mięso zwinąć i spiąć wykałaczką.
- W rondelku rozgrzać olej i obsmażyć zrazy ze wszystkich stron.
- Dodać pokrojoną w krążki cebulę, posiekany seler, szałwię i marchew.
- Wlać wino i rosół.
- Dusić pod przykryciem około 45 min.
- Uduszone zrazy wyjąć i trzymać w cieple.
- Sos, jesli trzeba, odparować do żądanej objętości, przetrzeć przez sitko lub zmiksować, zagotowac i dodac łyżeczkę masła.
- Na ogrzane talerze wlać sos, ułożyć na nim zrazy cielęce.
Źródło przepisu: Książka kucharska