Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
780 g cielęciny pokrojonej w grubą kostkę
sól
pieprz
3 sztuki posiekane ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy
1 sztuka posiekana cebula
1 sztuka pomidor obrany i pokrojony w kostkę
1 sztuka papryka pokrojona w kostkę
150 ml wywaru drobiowego
200 g kukurydzy z puszki
1/2 łyżeczki kminku rzymskiego
1/2 łyżeczki sproszkowanej papryki
1 sztuka zielony strąk pepperoni pokrojony w kostkę
10 sztuk pomidorów czereśniowych
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso wymieszać z solą, pieprzem, 1 ząbkiem czosnku i natką pietruszki. Pozostawić na około 60 minut do naciągnięcia smaku.
- Oliwę rozgrzać i powoli smażyć mięso ze wszystkich stron. Dalej smażyć dodając cebulę, pomidory i paprykę, aż cebula i papryka będą miękkie. Wlać wywar, zagotować, następnie gotować na małym ogniu jeszcze 40 minut pod przykryciem.
- Kukurydzę osączyć na sitku. Sproszkowaną paprykę, pepperoni i dużą szczyptę soli zmiksować i wymieszać z mięsem. Pomidory zblanszować, zdjąć skórę i drobno pokroić. Włożyć do mięsa i gotować jeszcze przez około 20 minut.
- Po 10 minutach dodać kukurydzę i gotować, aż wszystko będzie miękkie. Podawać z pieczywem wiejskim.
Źródło przepisu: książka kucharska