Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
60 dag cielęciny bez kości
2 łyżki oliwy
1 łyżka mąki
1/3 szklanki białego wytrawnego wina
2 sztuki duże strąki zielonej papryki
mała ostra papryczka chilli
5 ząbków czosnku
kilkanaście oliwek bez pestek
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso pokroić w dużą kostkę, wrzucić do garnka na rozgrzaną oliwę i lekko zrumienić. Oprószyć mąką, wymieszać, zalać winem połączonym z taką samą ilością wody.
- Pomidory sparzyć, usunąć skórkę i pestki, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, czosnek rozgnieść. Warzywa wraz z przyprawami, czosnkiem i oliwkami wrzucić do mięsa.
- Dusić pod przykryciem ok. 90 min, od czasu, do czasu mieszając. Podawać z kluseczkami bądź pieczywem.
Źródło przepisu: książka potrawy jednogarnkowe