Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
2 sztuki piersi z kurczaka
1 sztuka cytryna
oliwa
1 łyżeczka masła
2 łyżki dżemu pomarańczowego
1 sztuka pomarańcza
1 sztuka gałązka selera naciowego
sól
pieprz biały
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyj, osusz, obsmaż z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Przypraw solą i pieprzem. Obłóż wiórkami masła. Piecz 15 minut w temperaturze 200 st. C.
- Cytrynę sparz wrzątkiem, otrzyj trochę skórki. Następnie przekrój cytrynę na pół, z połowy wyciśnij sok. Sok i skórkę z cytryny wymieszaj z dżemem.
- Na 5 minut przed końcem pieczenia mięso posmaruj dżemem wymieszanym z cytryną.
- Upieczonego kurczaka podawaj z wyfiletowanymi kawałkami pomarańczy i pokrojonym selerem.
Źródło przepisu: moja Kuchnia