Dzisiaj jest: Czwartek, 26.11.2020 Imieniny: Konrada i Sylwestra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5858

Cytrusowy kurczak


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki piersi z kurczaka
  • 1 sztuka cytryna
  • oliwa
  • 1 łyżeczka  masła
  • 2 łyżki  dżemu pomarańczowego
  • 1 sztuka pomarańcza
  • 1 sztuka gałązka selera naciowego
  • sól
  • pieprz biały

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso umyj, osusz, obsmaż z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Przypraw solą i pieprzem. Obłóż wiórkami masła. Piecz 15 minut w temperaturze 200 st. C.
  2. Cytrynę sparz wrzątkiem, otrzyj trochę skórki. Następnie przekrój cytrynę na pół, z połowy wyciśnij sok. Sok i skórkę z cytryny wymieszaj z dżemem.
  3. Na 5 minut przed końcem pieczenia mięso posmaruj dżemem wymieszanym z cytryną.
  4. Upieczonego kurczaka podawaj z wyfiletowanymi kawałkami pomarańczy i pokrojonym selerem.
Smacznego!


Źródło przepisu: moja Kuchnia


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE