Dzisiaj jest: Czwartek, 01.12.2022 Imieniny: Natalii i Eligiusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Cytrynowy kurczak z rozmarynem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 osób


Składniki

  • 1 sztuka kurczak,
  • 300 g  szpinaku,
  • 300 g  jarmużu,
  • 4 sztuki cytryny,
  • 4 łyżki  miodu,
  • 3 ząbki  czosnku,
  • 4 sztuki gałązki rozmarynu,
  • 1 łyżka  octu balsamicznego,
  • 1 łyżka  sosu sojowego,
  • oliwa. sól i pieprz.

Sposób przyrządzania:

  1. Kurczaka podzielić na kawałki. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Nasmarować blachę łyżką oliwy.
  2. Wycisnąć 2 ząbki czosnku do 3 łyżek oliwy, dodać miód, sos sojowy, sok z 1 cytryny oraz sól i pieprz. Kurczaka maczać w tym sosie i rozkładać na blaszce z rozmarynem i połówkami cytryn. Piec godzinę.
  3. W wodzie z solą i octem gotować jarmuż 8-10 minut. Odcedzić go i posiekać. Pozostały czosnek wcisnąć do 2 łyżek oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Polać sosem szpinak i jarmuż.
  4. Kurczaka podawać z sałatką.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 24


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE