Dzisiaj jest: Poniedziałek, 26.10.2020 Imieniny: Lucjana i Ewarysta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Czerwona kapusta po austriacku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

austriacka

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2 główki  czerwonej kapusty
  • 3 sztuki jabłka
  • 2 sztuki cebule
  • dodatkowa cebula z 2 wbitymi goździkami
  • 20 dag  wędzonego boczku
  • 3 łyżki  smalcu
  • gałązka tymianku
  • por i liść laurowy
  • czyli bouquet garni
  • 330 ml  dobrego czerwonego wina
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

    Odrzuć brzydkie liście kapusty, pozostałe pokrój wzdłuż w paseczki, umyj i wysusz. Obierz i pokrój na kawałki jabłka i obie cebule. Pokrój w kosteczkę boczek. Podgrzej smalec w głębokiej patelni. Podsmaż cebulę i boczek, jak się zezłocą, dodaj kapustę. Wszystko wymieszaj, do środka włoż cebulę z goździkami, pokrojone jabłka i bouquet garni. Posól i popieprz. Przykryj i gotuj na małym ogniu 15 minut. Podlej winem i duś 5 godzin. Co jakiś czas mieszaj drewnianą łyżką. Podawaj do pieczonej wieprzowiny, dziczyzny lub przepiórek.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

    Katarzyna Błażejewska-Stuhr

    Wydawnictwo: Zwierciadło


    Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE