Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 8 osób
Składniki
1 sztuka chudy boczek bez skóry
2 sztuki średnie filety z kurczaka
10 dag suszonej żurawiny
1 sztuka duża główka czosnku
majeranek
sos sojowy
sól
pieprz czarny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Boczek i kurczaka umyj i osusz. Boczek rozetnij na dwa płaty. Filety przetnij na pół, wyjmij małe fileciki i pokrój w kostkę. Połówki filetów rozkrój wzdłuż, ale nie do końca. Czosnek obierz i pokrój w małą kostkę.
- Do pokrojonych filetów dodaj żurawinę, 1 łyżkę pokrojonego czosnku, polej sosem sojowym, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
- Rozłóż plastry boczku. Posyp je solą, pieprzem, majerankiem i częścią czosnku. Na każdy ułóż z brzegu po dwa rozkrojone filety z kurczaka, dopraw i posmaruj farszem mięsno-żurawinowym. Zwiń w roladę, owiń papierem do pieczenia i obwiąż nicią bawełnianą.
- Na blachę do pieczenia wlej 250 ml wody, wyłóż papierem do pieczenia i ułóż rolady. Piecz 45 minut w temperaturze 200 st. C. Następnie odwróć i piecz kolejne 45 minut. Pozostaw zawinięte do przestudzenia.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka