Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
80 dag ugotowanych w mundurkach ziemniaków
5 sztuk średnich ogórków kwaszonych
5-6 sztuk parówek cielęcych
3 sztuki cebule
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
3-4 łyżki śmietany
natka pietruszki
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obrać, przeciąć na pół. Na patelni rozgrzać olej, włożyć posiekaną cebulę, ogórki pokrojone w plasterki, parówki pokrojone w słupki i połówki ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem. Chwilę smażyć, a potem dodać masło, przykryć i dusić na małym ogniu 5 min.
- Pod koniec wlać śmietanę i wsypać posiekaną natkę pietruszki. Ostrożnie wymieszać i jeszcze chwilę trzymać na ogniu. Podawać z pieczywem.
Źródło przepisu: książka potrawy jednogarnkowe