Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
20 dag groszku włoskiego,
75 dag mięsa wołowego,
1 łyżeczka sproszkowanej papryki,
4 ząbki czosnku,
1 sztuka i 1/2 litra wody,
20 dag prosa,
sól. pieprz,
75 dag cukinii,
1/4 sztuki litra oleju.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Groch namoczyć na noc w wodzie. Na drugi dzień dobrze osączyć.
- Mięso wołowe pokroić w kostkę, razem z grochem, sproszkowaną papryką i rozgniecionym czosnkiem włożyć do 1 i 1/2 litra wody i gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez 1,5 godziny.
- Około 15 minut przed zakończeniem gotowania wsypać proso i wymieszać. Danie przyprawić solą i pieprzem.
- Umyć cukinię i pokroić w plastry grubości 2 cm.
- Olej rozgrzać na patelni i porcjami dusić w nim plastry cukinii tak, aby zostały w całości, nie rozgotowane.
- Osączyć je z tłuszczu na grubej warstwie papierowych serwetek. Następnie włożyć do potrawy, którą można jeszcze raz przyprawić do smaku. Danie przez 5 minut dogotować w otwartym garnku.