Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
po 50 dag czarnej rzepy, marchwi i brukwi,
30 dag ziemniaków,
2 sztuki cebule,
50 dag mięsa wieprzowego,
3 dag masła lub margaryny,
sól. pieprz,
1 łyżka kminku,
1/8 sztuki litra białego wina,
1/2 sztuki pęczka naci pietruszki.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Obrać czarną rzepę, marchew, brukiew, ziemniaki i cebulę. Rzepę pokroić na kawałki, marchew w plasterki, brukiew, ziemniaki i mięso w kostkę, cebulę w krążki.
- Mięso podsmażyć na gorącym tłuszczu, przyprawić solą, pieprzem i kminkiem.
- Zalać winem i 1/2 litra wody.
- Dusić pod przykryciem około 30 minut.
- Dodać warzywa i gotować jeszcze przez 25 minut. Przed podaniem na stół posypać potrawę posiekaną nacią pietruszki.