Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 6 osób
Składniki
250 g kiełbasy podwawelskiej
2 sztuki cebule
150 g tartej mozzarelli
100 g zielonych oliwek
6 sztuk jajek
1 łyżka oleju
1 łyżeczka bułki tartej
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kiełbasę pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż na nim kiełbasę i cebulę.
- Naczynie żaroodporne posmaruj olejem ze smażenia i posyp bułką tartą.
- Jajka roztrzep w misce. Dodaj tartą mozzarellę, szczypiorek i przekrojone na połówki oliwki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wrzuć kiełbasę z cebulą. Wymieszaj.
- Gotową masę przelej do naczynia żaroodpornego. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 20 minut. Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem czy jajka się równo ścięły w całej zapiekance.
Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia