Dzisiaj jest: Sobota, 13.08.2022 Imieniny: Hipolita i Diany



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Doro wat - kurczak w potrawce


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

afrykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 3 szklanki  posiekanej białej cebuli
  • 10 dag  masła
  • 1/2 łyżeczki  pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżeczka  słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki  czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki  imbiru
  • 1 sztuka kurczak (1.5 kg)
  • 1/4 szklanki  soku z cytryny
  • 8 sztuk jajek na twardo

Sposób przyrządzania:

    W rondlu o grubym dnie usmaż cebulę bez tłuszczu na brązowy kolor. Dodaj masło, pieprz kajeński, paprykę, czarny pieprz i imbir. Wymieszaj, wlej szklankę wody. Kurczaka pokrój na kawałki, pozostawiając kostki. Zalej 2 szklankami wody wymieszanej z sokiem cytrynowym, odstaw na 10 minut, a następnie dokładnie osusz każdy kawałek. Dodaj mięso do cebuli, wymieszaj i przykryj. Gotuj na maleńkim ogniu, aż kurczak będzie miękki. W miarę potrzeby uzupełniaj wyparowaną wodę. Jeśli natomiast danie jest za rzadkie, zagęść je 2 łyżkami mąki wymieszanymi z 2 łyżkami wody. Na kilka minut przed podaniem dodaj do kurczaka obrane jajka na twardo, wymieszaj i krótko podgrzej razem.



    Vitalia PL

    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony napój?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

    Julie M. Simon

    Wydawnictwo: Vital


    Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE