Przygotowanie:
Kuchnia:
meksykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
1 sztuka duża cebula
sól
pieprz
6-7 łyżek oleju
1 łyżka mąki
2 sztuki puszki pomidorów w kawałkach (800 g)
2 sztuki świeże strączki czerwonego chili
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki suszonego tymianku
1 sztuka puszka czerwonej fasoli Red Kidney
500 g filetów z piersi kurczaka
8 sztuk tortilli pszennych
150 g sera cheddar, świeżo starty
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na 2 łyżkach oleju, oprószyć mąką i jeszcze chwilę smażyć. Dodać pomidory z sosem i dusić bez pokrywki, na małym ogniu. Chili umyć, naciąć wzdłuż, wypestkować, drobno posiekać i domieszać do pomidorów. Całość dusić, aż sos będzie zawiesisty. Do sosu dodać zioła.
- Mięso opłukać pod zimną wodą, osuszyć papierem kuchennym, posypać solą i pieprzem. Rozgrzać 2 łyżki oleju i mocno obsmażyć mięso z każdej strony ok. 3 minut. Po usmażeniu pokroić na cienkie paseczki. Tortille zamoczyć na krótko w gorącym oleju, żeby zmiękły i wyjąć.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Do sosu dodać fasolkę. 1/3 sosu pomidorowego wlać do płaskiej żaroodpornej formy. Tortille posmarować niewielką ilością sosu, obłożyć mięsem, zrolować, włożyć do formy i polać resztą sosu. Całość posypać serem. Piec na środkowej półce piekarnika ok. 20 minut.