Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- Ciasto
- 1 kg ziemniaków
- 2 sztuki jajka
- sól
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- Farsz
- 300 g gotowanego mięsa wieprzowego
- 2 sztuki jajka ugotowane na twardo
- sól
- pieprz
- 1/2 sztuki cebuli
- 2 ząbki czosnku
- Dodatkowo
- szczypiorek do dekoracji
- olej
- 3 łyżki śmietany 18%
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i przestudź. Następnie przeciśnij przez praskę, dodaj mąkę, jajka i szczyptę soli. Zagnieć na gładkie ciasto.
- Farsz: Mięso zmiel razem z obraną i posiekaną cebulą, czosnkiem oraz jajkami. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Z ciasta ziemniaczanego uformuj wałek i potnij go na plastry. Każdy plaster delikatnie rozpłaszcz i na środku ułóż porcję farszu. Zlep ciasto formując kulę, spłaszcz.
- Tak przygotowane farszynki smaż na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Przed podaniem udekoruj śmietaną i posiekanym szczypiorkiem.
Źródło przepisu: przyślij przepis!