Dzisiaj jest: Poniedziałek, 12.04.2021 Imieniny: Juliusza i Wiktora



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Fasola szparagowa z gruszkami i gęsiną


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 20 dag  przerośniętego boczku,
  • 50 dag  piersi gęsi,
  • 2 sztuki cebule,
  • 50 dag  fasolki szparagowej,
  • 1/2 sztuki litra rosołu,
  • sól. pieprz,
  • 1/2 łyżeczki  startego majeranku,
  • 4 sztuki gruszki.

Sposób przyrządzania:

  1. Boczek pokroić w cienkie plastry. Pierś gęsi umyć, włożyć do brytfanny skórą do góry i obłożyć plastrami boczku.
  2. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 200 stopni.
  3. Cebule obrać i pokroić w krążki. Fasolkę szparagową umyć, obrać z włókien; jeśli jest zbyt długa, pokroić. Obłożyć nią pierś gęsi i zalać wszystko 1/2 litra rosołu.
  4. Posypać solą, pieprzem i majerankiem. Dusić na wolnym ogniu 45 minut, a gdy okaże się to konieczne, stopniowo dolewać resztę rosołu.
  5. Gruszki obrać, podzielić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grube słupki. Na 15 minut przed końcem duszenia włożyć do garnka.
  6. Pierś gęsi wyjąć z rosołu, pokroić w cienkie paski i z powrotem włożyć do garnka. Danie można podawać z ugotowanymi ziemniakami.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 25


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE