Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
2 sztuki cukinie
150 g mięsa mielonego
100 g ryżu białego
gałązka natki pietruszki
2 ząbki czosnku
1 sztuka cebula
1 szklanka ketchupu łagodnego
2 łyżki oleju
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę i ząbek czosnku obierz, posiekaj i zeszklij na łyżce rozgrzanego oleju. Dodaj ketchup i kilka łyżek wody. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Duś przez 10 minut. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź.
- Cukinie umyj, przekrój wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrąż miąższ, tak by powstały łódeczki.
- Posiekany miąższ wymieszaj z ryżem, mięsem mielonym, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, posiekaną natką pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Farszem mięsnym napełnij połówki cukinii, ułóż je na sosie w naczyniu żaroodpornym i skrop olejem. Piecz 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia