Dzisiaj jest: Piątek, 05.06.2020 Imieniny: Walerii i Bonifacego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Faszerowane roladki drobiowe


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

śródziemnomorska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki małe cebule
  • 3 ząbki  czosnku
  • 60 g  pieczarek
  • 60 g  szynki parmeńskiej
  • 100 g  liści szpinaku
  • 60 ml  oliwy z oliwek
  • 50 g  parmezanu
  • 2-3 łyżki  bułki tartej
  • 600 g  piersi z kurczaka
  • 50 g  mąki tortowej
  • 400 ml  bulionu drobiowego
  • 100 g  przecieru pomidorowego
  • 200 g  ugotowanego ryżu
  • 200 g  marynowanych cebulek
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób przyrządzania:

  1. Cebule, czosnek oraz pieczarki dokładnie obrać i oczyścić. Następnie cebule oraz ząbki czosnku drobno posiekać, natomiast pieczarki pokroić na mniejsze kawałki. Szynkę parmeńską pociąć w cienkie paseczki. Liście szpinaku starannie opłukac, osuszyć i drobno pokroić. Zamiast świeżego szpinaku można użyć mrożonego.
  2. Na patelni rozgrzać 30 ml oliwy i zeszklić na niej 1/2 cebuli cały czas mieszając, aby się nie przypaliła. Dołożyć pieczarki oraz szynkę parmeńską. Chwilę podsmażyć.
  3. Do zawartości patelni dołożyć posiekane liście szpinaku. Całość starannie połączyć i podsmażyć jeszcze przez kilka minut. Mieszankę zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia.
  4. Podsmażone składniki przełożyć do większej miski, dodać starty parmezan, czosnek i bułkę tartą. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, po czym dobrze wymieszać.
  5. Piersi kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć na ręczniku papierowy. Mięso przekroićwzdłuż na cienkie płaty. Kawałki mięsa przykryć folią spożywczą, a następnie lekko rozbić za pomocą tłuczka. Po ściągnięciu folii płaty kurczka delikatnie oprószyć z obu stron solą. Mięso można wstawić na ok. 10 minut do lodówki. Na każdy płat wyłożyć łyżeczką porcję przygotowanego nadzienia, po czym ciasno zwinąć formując roladki.
  6. Zrazy spiąć wykałaczkami. Na głębokiej patelni rozgrzać resztę oliwy i zrumienić na niej obtoczone w mące roladki. Następnie wrzucić pozostałą cebulę. Całość przez chwilę podsmażyć. Do zawartości naczynia wlac bulion drobiowy i dodać przecier pomidorowy. Składniki dusić na małym ogniu przez 20 minut, co jakiś czas mieszając.
  7. Do sosu dodać ugotowany ryż i osączone marynowane cebulki. Gotować jeszcze około 10 minut. Danie doprawić do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną cukru.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 40

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE