Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
2 sztuki małe cebule
3 ząbki czosnku
60 g pieczarek
60 g szynki parmeńskiej
100 g liści szpinaku
60 ml oliwy z oliwek
50 g parmezanu
2-3 łyżki bułki tartej
600 g piersi z kurczaka
50 g mąki tortowej
400 ml bulionu drobiowego
100 g przecieru pomidorowego
200 g ugotowanego ryżu
200 g marynowanych cebulek
sól
pieprz
cukier
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebule, czosnek oraz pieczarki dokładnie obrać i oczyścić. Następnie cebule oraz ząbki czosnku drobno posiekać, natomiast pieczarki pokroić na mniejsze kawałki. Szynkę parmeńską pociąć w cienkie paseczki. Liście szpinaku starannie opłukac, osuszyć i drobno pokroić. Zamiast świeżego szpinaku można użyć mrożonego.
- Na patelni rozgrzać 30 ml oliwy i zeszklić na niej 1/2 cebuli cały czas mieszając, aby się nie przypaliła. Dołożyć pieczarki oraz szynkę parmeńską. Chwilę podsmażyć.
- Do zawartości patelni dołożyć posiekane liście szpinaku. Całość starannie połączyć i podsmażyć jeszcze przez kilka minut. Mieszankę zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia.
- Podsmażone składniki przełożyć do większej miski, dodać starty parmezan, czosnek i bułkę tartą. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, po czym dobrze wymieszać.
- Piersi kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć na ręczniku papierowy. Mięso przekroićwzdłuż na cienkie płaty. Kawałki mięsa przykryć folią spożywczą, a następnie lekko rozbić za pomocą tłuczka. Po ściągnięciu folii płaty kurczka delikatnie oprószyć z obu stron solą. Mięso można wstawić na ok. 10 minut do lodówki. Na każdy płat wyłożyć łyżeczką porcję przygotowanego nadzienia, po czym ciasno zwinąć formując roladki.
- Zrazy spiąć wykałaczkami. Na głębokiej patelni rozgrzać resztę oliwy i zrumienić na niej obtoczone w mące roladki. Następnie wrzucić pozostałą cebulę. Całość przez chwilę podsmażyć. Do zawartości naczynia wlac bulion drobiowy i dodać przecier pomidorowy. Składniki dusić na małym ogniu przez 20 minut, co jakiś czas mieszając.
- Do sosu dodać ugotowany ryż i osączone marynowane cebulki. Gotować jeszcze około 10 minut. Danie doprawić do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną cukru.