Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 5 osób
Składniki
1/2 główki białej kapusty
100 g ryżu
500 g mięsa mielonego
2 sztuki jajka
2 sztuki cebule
2 łyżki mąki ziemniaczanej
olej
2 sztuki puszki pomidorów w kawałkach
1 sztuka marchew
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki śmietany 30%
100 g mąki pszennej
kilka ziaren ziela angielskiego
liść laurowy
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kapustę obierz z zewnętrznych liści, poszatkuj. Wrzuć do osolonego wrzątku, tak by cała była przykryta wodą. Ugotuj na półtwardo, odcedź i ostudź.
- Ryż ugotuj i ostudź.
- Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju.
- Ryż, mięso, kapustę, jajka, mąkę ziemniaczaną i cebulę dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Z masy uformuj podłużne kotlety, obtocz w mące i obsmaż je na gorącym oleju. Przełóż do garnka, dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą, startą na tarce marchewkę, posiekany czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut.
- Pulpety wyjmij, sos zapraw śmietaną, wymieszaj. Mięso ponownie włóż do sosu, doprowadź do wrzenia.
Źródło przepisu: moja Kuchnia