Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 7 - 8 osób
Składniki
1 główka kapusty włoskiej
1 kg mięsa mielonego
2 sztuki cebule
3 łyżki oleju
1 sztuka bułka kajzerka
2 łyżki mleka
1 sztuka jajko
sól
pieprz
kilka gałązek świeżego tymianku
1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
2 szklanki bulionu warzywnego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kapustę obierz z zewnętrznych liści i usuń głąb. W dużym garnku zagotuj wodę, gdy zawrze zdejmij garnek z ognia, włóż kapustę (musi być cała przykryta wodą) i trzymaj pod pokrywką 15 minut. Po wyjęciu poczekaj aż kapusta przestygnie, po czym delikatnie oderwij zaparzone liście. Zostaw liście, które są zbyt małe by zrobić z nich gołąbki.
- Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na oleju. Bułkę namocz w 2 łyżkach mleka. Surowe mięso przełóż do miski, dodaj jajko, podsmażoną cebulę, posiekane tymianek i natkę pietruszki. Bułkę odciśnij z nadmiaru mleka, rozerwij na mniejsze kawałki i dodaj ją do mięsa.Wymieszaj na jednolitą masę, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem. Ponownie wymieszaj.
- Ostrym nożykiem zetnij zgrubiałe części na liściach kapusty. Na środek każdego liścia nakładaj łyżką farsz, po czym najpierw zawijaj do środka grubszą część liścia, potem boki, a następnie ciasno zwiń całość.
- Gotowe gołąbki zwiąż bawełnianą nicią, by nie rozpadły się w czasie gotowania. Dno garnka wyłóż liśćmi, które były zbyt małe na gołąbki. Na nich ściśle ułóż gotowe gołąbki, łączeniem do dołu. Zalej zimnym bulionem i duś 2 godziny. Podawaj z sosem pomidorowym.
Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia