Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
50 dag kaszy jaglanej
średniej wielkości główka kapusty białej
25 dag szynki wędzonej
pieprz
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kaszę opłukać, oczyścić, zalać w garnku gotującą wodą. Po 5 min. odcedzić. Szynkę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z kaszą, doprawić solą i pieprzem.
- Kapustę sparzyć w garnku, aby liście zmiękły. Ostrożnie ściąć liście, rozłożyć i wyciąć grube nerwy liściowe. Na każdy liść kłaść 1-1,5 łyżki kaszy, zawinąć gołąbki. Dno dość dużego garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty.
- Ułożyć warstwami gołąbki i zalać wodą, by były całkowicie przykryte. Gotować ok. 3 godzin, aż kasza będzie miękka.
Źródło przepisu: książka przepisy czytelników