Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
1/2 sztuki białej cebuli
1 łyżeczka pieprzu mielonego
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1 szczypta soli
2 sztuki marchewki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do moździerza wrzuć sól, pieprz i kminek. Starannie rozgnieć.
- Pokrój cebulkę w drobną kostkę
- Wymieszaj ze sobą mięso, cebulę i przyprawy. Najlepiej robić to ręcznie, pamiętać trzeba jedynie, aby wcześniej starannie umyć ręce
- Gdy uzyskasz już dobrze zmieszaną masę uformuj podłużne kotleciki przypominające nieco kiełbaski.
- Kotlety umieść na rozgrzanym grillu ok 25 minut.
- W czasie, gdy kotlety będą się grillować obierz marchewkę i za pomocą obieraczki potnij ją na wstążki.
- Gotowe kotlety podawaj na wstążkach marchewki
Źródło przepisu: http://vspot16.files.wordpress.com/2009/04/img_6781.jpg