Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
4 sztuki steki z rostbefu
5 łyżek jasnego sosu sojowego
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
3 łyżki białego wytrawnego wina
4 łyżki cukru
1 szczypta pieprzu
|
|
Sposób przyrządzania:
- W rondelku podgrzać jasny sos sojowy, dosypać cukier i mieszać nie dopuszczając do wrzenia. Po rozpuszczeniu cukru zdjąć rondelek z ognia, dodać wino, szczyptę pieprzu i ciemny sos, wymieszać, po czym ostudzić.
- Steki posmarować marynatą i schować do lodówki na 2-3 godziny.
- Rozgrzać grill, osączyć steki z marynaty i ułożyć na ruszcie. Grillować przez 7-10 minut z każdej strony. Gotowe steki podawać z ulubionym sosem i sałatką.