Dzisiaj jest: Wtorek, 11.05.2021 Imieniny: Franciszka i Jakuba



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Grzybowe risotto


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 osób


Składniki

  • 30 dag  fileta z indyka
  • 2 łyżki  sosu sojowego
  • pół cytryny
  • 2 ząbki  czosnku
  • 4 łyżki  oliwy z oliwek
  • 2 sztuki cebule
  • 60 dag  dowolnych grzybów
  • 30 dag  ryżu
  • 20 dag  ugotowanej ciecierzycy
  • 10 dag  startego parmezanu
  • 2 sztuki gałązki szałwii
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny i sosem sojowym. Wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem i ziołami. Wstawić do lodówki na pół godziny.
  2. Na rozgrzaną oliwę wsypać pokrojoną cebulę, grzyby i indyka. Mieszając, smażyć 5 min, doprawić. Dodać opłukany i osączony ryż, mieszając smażyć 5 min. Zalać gorącą wodą, bo składniki były przykryte 2 cm warstwą płynu, zagotować. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, aż wchłonie cały płyn. Dodać ciecierzycę, wymieszać i gotować jeszcze 10 min.
  3. Risotto odstawić w ciepłe miejsce na 10 min. Dodać parmezan, wymieszać. Posypać listkami szałwii i wiórkami skórki cytrynowej.
Smacznego !


Źródło przepisu: gazeta poradnik domowy


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 131


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE