Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
50 dag pokrojonej w kostkę wołowiny
3 łyżki oleju
4 sztuki marchewki
2-3 sztuki strąki czerwonej papryki
2 sztuki pomidory
4 sztuki cebule
3 sztuki ziemniaki
1 łyżka octu
mielona papryka
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- W szerokim rondlu rozgrzać olej i włożyć wołowinę oraz pokrojoną w krążki marchewkę i paprykę (oczyszczoną z gniazd nasiennych), po godzinie dodać plasterki pomidorów, krążki cebuli i słupki ziemniaków.
- Wymieszać, posypać solą i pieprzem, a także mieloną papryką, wlać łyżkę octu. Uzupełnić ilość wody tak, aby przykryła mięso i warzywa. Dusić na małym ogniu do miękkości, czyli łącznie ok. 2 godz.
Źródło przepisu: książka potrawy jednogarnkowe