Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
50 dag chudej wieprzowiny
30 dag ryżu
po 2 strąki zielonej, czerwonej i żółtej papryki
3 sztuki duże kawałki papryki konserwowej
średni świeży ogórek
2 sztuki kiszone ogórki
3-4 sztuki pomidory
3 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki masła
3 sztuki cebule
pół łyżeczki imbiru
sproszkowana łagodna papryka
chili
pieprz
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wszystkie warzywa pokroić w trzycentymetrowe paski. Ułożyć w garnku, zalać dwoma szklankami wody, włożyć połowę masła, przykryć i udusić.
- W pozostałym maśle usmażyć na złoty kolor wieprzowinę pociętą w niewielkie słupki. Gdy warzywa będą miękkie, dodać mięso i razem poddusić. Powinno pozostać niewiele gęstego sosu.
- Pod koniec duszenia dodać wszystkie przyprawy. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Źródło przepisu: książka przepisy czytelników