Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 50 dag chudej wieprzowiny
- 30 dag ryżu
- po 2 strąki zielonej, czerwonej i żółtej papryki
- 3 sztuki duże kawałki papryki konserwowej
- średni świeży ogórek
- 2 sztuki kiszone ogórki
- 3-4 sztuki pomidory
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki masła
- 3 sztuki cebule
- pół łyżeczki imbiru
- sproszkowana łagodna papryka
- chili
- pieprz
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wszystkie warzywa pokroić w trzycentymetrowe paski. Ułożyć w garnku, zalać dwoma szklankami wody, włożyć połowę masła, przykryć i udusić.
- W pozostałym maśle usmażyć na złoty kolor wieprzowinę pociętą w niewielkie słupki. Gdy warzywa będą miękkie, dodać mięso i razem poddusić. Powinno pozostać niewiele gęstego sosu.
- Pod koniec duszenia dodać wszystkie przyprawy. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Źródło przepisu: książka przepisy czytelników