Dzisiaj jest: Wtorek, 13.04.2021 Imieniny: Przemysława i Hermenegildy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Gulasz z kurczaka i maślaków


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 500 g  filetu z kurczaka,
  • 500 g  grzybów: kurek, maślaków, podgrzybków,
  • 1 szklanka  bulionu drobiowego,
  • 1/2 szklanki  czerwonego wina,
  • cebula.
  • 2-3 ząbki  czosnku,
  • 4 łyżki  oleju,
  • 2 łyżki  posiekanej natki,
  • 2 łyżki  tymianku,
  • listek laurowy,
  • sól i pieprz.

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso umyć i wysuszyć. Usunąć z niego chrząstki i błony. Pokroić na kawałki. Posolić i oprószyć pieprzem.
  2. Grzyby umyć i wysuszyć. Duże kapelusze przeciąć na połówki lub ćwiartki.
  3. Posiekać cebulkę. Delikatnie zmiażdżyć ząbki czosnku.
  4. W garnku rozgrzać połowę oleju i wrzucić mięso. Usmażyć je na złoty kolor. Przełożyć na talerz razem z tłuszczem ze smażenia.
  5. Rozgrzać resztę oleju. Wrzucić cebulę i czosnek oraz grzyby.
  6. Kiedy się podsmażą, wlać wino. Dodać mięso razem z sosem i bulion.
  7. Dorzucić gałązki tymianku i listek laurowy.
  8. Gotować 35 minut. Przyprawić do smaku i dodać posiekaną natkę.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 17


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE