Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
500 g filetu z kurczaka,
500 g grzybów: kurek, maślaków, podgrzybków,
1 szklanka bulionu drobiowego,
1/2 szklanki czerwonego wina,
cebula.
2-3 ząbki czosnku,
4 łyżki oleju,
2 łyżki posiekanej natki,
2 łyżki tymianku,
listek laurowy,
sól i pieprz.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyć i wysuszyć. Usunąć z niego chrząstki i błony. Pokroić na kawałki. Posolić i oprószyć pieprzem.
- Grzyby umyć i wysuszyć. Duże kapelusze przeciąć na połówki lub ćwiartki.
- Posiekać cebulkę. Delikatnie zmiażdżyć ząbki czosnku.
- W garnku rozgrzać połowę oleju i wrzucić mięso. Usmażyć je na złoty kolor. Przełożyć na talerz razem z tłuszczem ze smażenia.
- Rozgrzać resztę oleju. Wrzucić cebulę i czosnek oraz grzyby.
- Kiedy się podsmażą, wlać wino. Dodać mięso razem z sosem i bulion.
- Dorzucić gałązki tymianku i listek laurowy.
- Gotować 35 minut. Przyprawić do smaku i dodać posiekaną natkę.