Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
1.3 kg piersi z indyka
4 sztuki żółte papryki
30 dag zielonego groszku
20 dag chudego twarogu
20 dag małych marchewek
2 pęczki natki pietruszki
250 ml białego wytrawnego wina
250 ml wody
100 ml śmietany kremówki
1 sztuka żółtko
3 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki mąki
3-4 łyżeczki łagodnej musztardy
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Dwie papryki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. 3 łyżki masła roztop na patelni.
- Twaróg utrzyj z 2 łyżeczkami musztardy i żółtkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj przygotowaną wcześniej paprykę i natkę pietruszki. Wymieszaj.
- Mięso umyj, osusz. Natnij w nim głęboką kieszeń i wypełnij ją farszem serowym. Zepnij wykałaczkami. Ułóż indyka na blasze, polej stopionym masłem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piecz 1 godzinę. Po tym czasie podlej mięso winem i szklanką wody. Piecz jeszcze 15 minut.
- Pozostałe 2 papryki umyj, oczyść i pokrój w paseczki. Marchew obierz i gotuj przez 15 minut w osolonej wodzie. Po 5 minutach dodaj do marchwi paprykę, a po 10 minutach groszek. Gdy warzywa się ugotują odsącz je na cedzaku.
- Sos z pieczenia przecedź, wymieszaj ze śmietaną i zagotuj. Mąkę rozprowadź odrobiną wody i zagęść sos. Dopraw solą, pieprzem i resztą musztardy.
- Odsączone jarzyny podsmaż chwilę na roztopionej łyżce masła. Rozłóż je na półmisku z pieczenią.
- Sos podawaj oddzielnie.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni