Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Indyk nadziewany serem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1.3 kg  piersi z indyka
  • 4 sztuki żółte papryki
  • 30 dag  zielonego groszku
  • 20 dag  chudego twarogu
  • 20 dag  małych marchewek
  • 2 pęczki  natki pietruszki
  • 250 ml  białego wytrawnego wina
  • 250 ml  wody
  • 100 ml  śmietany kremówki
  • 1 sztuka żółtko
  • 3 łyżki  masła lub margaryny
  • 2 łyżki  mąki
  • 3-4 łyżeczki  łagodnej musztardy
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Dwie papryki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. 3 łyżki masła roztop na patelni.
  2. Twaróg utrzyj z 2 łyżeczkami musztardy i żółtkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj przygotowaną wcześniej paprykę i natkę pietruszki. Wymieszaj.
  3. Mięso umyj, osusz. Natnij w nim głęboką kieszeń i wypełnij ją farszem serowym. Zepnij wykałaczkami. Ułóż indyka na blasze, polej stopionym masłem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piecz 1 godzinę. Po tym czasie podlej mięso winem i szklanką wody. Piecz jeszcze 15 minut.
  4. Pozostałe 2 papryki umyj, oczyść i pokrój w paseczki. Marchew obierz i gotuj przez 15 minut w osolonej wodzie. Po 5 minutach dodaj do marchwi paprykę, a po 10 minutach groszek. Gdy warzywa się ugotują odsącz je na cedzaku.
  5. Sos z pieczenia przecedź, wymieszaj ze śmietaną i zagotuj. Mąkę rozprowadź odrobiną wody i zagęść sos. Dopraw solą, pieprzem i resztą musztardy.
  6. Odsączone jarzyny podsmaż chwilę na roztopionej łyżce masła. Rozłóż je na półmisku z pieczenią.
  7. Sos podawaj oddzielnie.
Smacznego!


Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE