Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Indyk w cieście francuskim faszerowany burakami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki piersi z indyka
  • 2-3 sztuki średnie buraki
  • 2 sztuki garści obranych orzechów włoskich
  • 1 opakowanie  ciasta francuskiego
  • 2 łyżki  masła
  • 3/4 szklanki  mleka
  • olej
  • 1 łyżeczka  cukru
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • pieprz ziarnisty
  • 2-3 sztuki ziarna ziela angielskiego
  • 2 sztuki liście laurowe
  • 1 sztuka żółtko
  • mak
  • świeże liście laurowe

Sposób przyrządzania:

  1. Buraczki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Podsmaż je na rozgrzanym maśle i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Podlej mlekiem i duś 10 minut na małym ogniu. Odstaw do wystygnięcia.
  2. Piersi z indyka umyj, osusz i delikatnie wytnij w nich kieszonki. Nafaszeruj je dość ściśle buraczkami. Dopraw solą i ziołami prowansalskimi. Następnie obsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
  3. Podlej niewielką ilością wody. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty. Duś pod przykryciem 15 minut, w razie potrzeby podlej jeszcze odrobiną wody. Przestudź.
  4. Ciasto francuskie rozwiń, a na jego środku wzdłuż dłuższego boku ułóż piersi indycze. Wierzch posyp ćwiartkami orzechów włoskich i zawiń. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp makiem. Piecz 15 minut w temperaturze 220 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE