Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 sztuki piersi z indyka
2-3 sztuki średnie buraki
2 sztuki garści obranych orzechów włoskich
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 łyżki masła
3/4 szklanki mleka
olej
1 łyżeczka cukru
sól
zioła prowansalskie
pieprz ziarnisty
2-3 sztuki ziarna ziela angielskiego
2 sztuki liście laurowe
1 sztuka żółtko
mak
świeże liście laurowe
|
|
Sposób przyrządzania:
- Buraczki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Podsmaż je na rozgrzanym maśle i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Podlej mlekiem i duś 10 minut na małym ogniu. Odstaw do wystygnięcia.
- Piersi z indyka umyj, osusz i delikatnie wytnij w nich kieszonki. Nafaszeruj je dość ściśle buraczkami. Dopraw solą i ziołami prowansalskimi. Następnie obsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
- Podlej niewielką ilością wody. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty. Duś pod przykryciem 15 minut, w razie potrzeby podlej jeszcze odrobiną wody. Przestudź.
- Ciasto francuskie rozwiń, a na jego środku wzdłuż dłuższego boku ułóż piersi indycze. Wierzch posyp ćwiartkami orzechów włoskich i zawiń. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp makiem. Piecz 15 minut w temperaturze 220 st. C.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka